243. Τι είναι το “υπερεγώ” σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία;

Η Ψυχοδυναμική ή Ψυχαναλυτική Σχολή

Η σχολή αυτή, η πιο παλαιά και γνωστότερη όλων, είναι η σχολή εκείνη της οποίας οι αντιλήψεις διαμορφώθηκαν, αρχικά, από τις θεωρητικές προτάσεις του Σ. Φρόυντ, στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι βασικές αντιλήψεις του Φρόυντ (εκτός από όσα αναφέρθηκαν στην εισαγωγή) περιλαμβάνουν τις Τοπογραφικές και τη Δυναμική και Οικονομική Υπόθεση, καθώς και τη θεωρία των σταδίων ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την πρώτη τοπογραφική υπόθεση το ανθρώπινο ψυχικό όργανο αποτελείται από ένα Συνειδητό και ένα Ασυνείδητο κομμάτι. Το ασυνείδητο, το οποίο αποτελείται από απωθημένες εμπειρίες, βιώματα κ.ο.κ. είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο σε έκταση από το συνειδητό και έρχεται στην επιφάνεια με τα όνειρα, τις παραδρομές της γλώσσας, καθώς και κατά τη διάρκεια της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας.

Σύμφωνα με τη τοπογραφική υπόθεση, το ψυχικό όργανο μπορεί να διακριθεί στο Αυτό (id), που περιλαμβάνει τα ορμέμφυτα του ανθρώπου, το Υπερεγώ (superego), το οποίο περιλαμβάνει τις εσωτερικευμένες απαγορεύσεις, την ηθική, το «τι πρέπει και τι δεν πρέπει» του ατόμου, και Το Εγώ (ego), το οποίο αποτελεί την «ταυτότητα» κάθε ανθρώπου. Το Εγώ κάθε στιγμή προσπαθεί να συνδυάσει τις ενορμήσεις του Αυτό, με τις ηθικές απαγορεύσεις του Υπερεγώ αλλά και με την εξωτερική πραγματικότητα, να σταθμίζει τις πιέσεις που δέχεται από όλες τις πλευρές και τελικά να εκδηλώνει κάποια για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα για το άτομο.

Σύμφωνα πάλι με τις Οικονομικές και Δυναμικές Υποθέσεις κάθε άτομο διαθέτει δύο ειδών ενορμήσεις, τις λιβιδινικές (n γνωστή libido) ή «ενορμήσεις της ζωής» και τις επιθετικές ή «ενορμήσεις του θανάτου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *