Οι βασικές αρχές οξυγονοθεραπείας είναι οι εξής:
- Βασική ενημέρωση του ασθενή για τη θεραπεία
- Ενημέρωση ασθενή και συγγενών για τυχόν παρενέργειες
- Στην ιατρική οδηγία, πρέπει να γράφονται η έναρξη, η ροή, η πυκνότητα και η μέθοδος της χορήγησης του οξυγόνου
- Η χορήγηση οξυγόνου πρέπει να είναι συνεχής
- Απαγορεύεται η διακεκομμένη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενή εκτός εάν υπάρχει ειδική εντολή ιατρού
- Επιβάλλεται η συνεχής παρακολούθηση της υποξαιμίας με μέτρηση αερίων αίματος
- Επιβάλλεται η τοποθέτηση πινακίδας που να αναφέρει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα
- Επιβάλλεται η διακοπή χορήγησης οξυγόνου όταν πρόκειται να πάρουμε ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ακτινογραφία
- Είναι απαραίτητη η εφύγρανση
ή
Βασικές αρχές οξυγονοθεραπείας – Λήψη μέτρων κατά τη χορήγηση οξυγόνου.
Το οξυγόνο είναι φάρμακο. Κατά συνέπεια, πρέπει να χορηγείται κατόπιν γραπτής ιατρικής εντολής και να αναγράφεται η έναρξη, η ροή, η πυκνότητα και η μέθοδος χορήγησης.
Για να γίνει έναρξη της οξυγονοθεραπείας, πρέπει να προηγηθεί έλεγχος των αερίων αίματος από το γιατρό. Πολύ βασικό ρόλο κατά τη χορήγηση τον οξυγόνου παίζει η εφύγρανση, η οποία είναι απαραίτητη, για να μην ξηραίνονται οι αναπνευστικοί βλεννογόνοι.
Η διακοπή της οξυγονοθεραπείας σ’ ένα υποξαιμικό άρρωστο, για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. διακομιδή για παρακλινικές εξετάσεις) είναι επικίνδυνη. Δεν είναι σπάνιοι οι θάνατοι «των ασανσέρ. ή του πρωινού ροφήματος», όπου ο άρρωστος έβγαλε τη μάσκα του. Η χρήση φορητής φιάλης οξυγόνου δίνει τη λύση κατά τις μετακινήσεις τον αρρώστου.
Επίσης πρέπει να ενημερώνονται οι άρρωστοι και οι συγγενείς για τους κινδύνους πού προκύπτουν, όταν τροποποιούν τη δόση ή διακόπτουν από μόνοι τούς την οξυγονοθεραπεία.
Στους χώρους πού υπάρχει παροχή οξυγόνου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος. Γι’ αυτά παίρνονται κάποια μέτρα πρόληψης, όπως:
– Κατάλληλη γείωση όλων των πηγών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών συσκευών.
– Απαγόρευση τον καπνίσματος, με την τοποθέτηση ειδικής πινακίδας.
– Αποφυγή λειτουργίας ηλεκτρικών συσκευών (Θερμάστρες), αναπτήρων, κτλ.
– Απαγόρευση των συσκευών που παράγουν σπινθήρα.
– Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση λιπαρών ουσιών και εύφλεκτων διαλυμάτων (λιπαντικά λάδια, αλκοόλη, αιθέρας, αντισηπτικά) στις συσκευές χορήγησης οξυγόνου, όταν αυτές λειτουργούν, γιατί μπορεί εύκολα να αναφλεγούν.
Χρησιμοποιω αποσυμπιεστη οξυγονου, 16 ωρες την ημερα. Εχω ομως και αυγραντηρα στο σπιτι, για την υγρασια. Επιτρεπεται αυτο;
Η γνώμη μου είναι ότι ο κατάλληλος να σας απαντήσει είναι ο θεράπων ιατρός σας! Αυτό το site, όπως πιστεύω και κανένα site, δεν είναι για ιατρικές συμβουλές. Μόνο ο ιατρός που σας παρακολουθεί είναι αρμόδιος!