81. Για ποιους σκοπούς γίνεται η πλύση ουροδόχου κύστεως;

Πλύση ονομάζεται η έκπλυση της ουροδόχου κύστεως με ειδικό διάλυμα και διενεργείται με άσηπτη τεχνική. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς που φέρουν καθετήρα ουροδόχου κύστεως να ενυδατώνονται επαρκώς ώστε να ξεπλένεται φυσικά ο καθετήρας.

Η ανοιχτή πλύση του καθετήρα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ένδειξη ή υποψία απόφραξης του καθετήρα. Σκοπός είναι η διατήρηση της βατότητάς του. Κάθε φορά που εφαρμόζεται, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος, καθώς γίνεται αποσύνδεση του ουροσυλλέκτη από τον αυλό του καθετήρα για να συνδεθεί εκεί για την πλύση σύριγγα με κατάλληλο στόμιο των 50 ή 60 ml.

Η ανοιχτή πλύση του καθετήρα μπορεί να γίνει τόσο σε δίαυλο καθετήρα όσο και σε τρίαυλο, (και στις δύο περιπτώσεις καθετήρων γίνεται σύνδεση της σύριγγας που περιέχει αποστειρωμένο διάλυμα πλύσης στον αυλό του καθετήρα όπου γίνεται η παροχέτευση των ούρων).

Η κλειστή πλύση γίνεται συνήθως για τη διάλυση των μικρών θρόμβων αίματος μετά από εγχείρηση προστάτη ή εγχείρηση ουροδόχου κύστης καθώς και σε αιμορραγίες του ουροποιητικού συστήματος.

Η κλειστή πλύση εκτελείται μόνο με καθετήρα 3-way. Επομένως εάν ο ασθενής είναι καθετηριασμένος με καθετήρα κύστεως δύο αυλών, θα πρέπει να καθετηριαστεί εκ νέου με καθετήρα τριών αυλών.

(πηγή: ίντερνετ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *