Ταξινόμηση του πυρετού
Α. Με βάση το ύψος της θερμοκρασίας, χαρακτηρίζεται ως:
- Δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρέτιο, εάν φθάνει έως 37.5°C
- Ελαφρός πυρετός, εάν δεν υπερβαίνει τους 38°C
- Μέτριος πυρετός, εάν ανέρχεται έως 38.5 °C
- Υψηλόςπυρετός, εάνφθάνειέως40.5°C
- Υπερπυρεξία, εάν ο πυρετός υπερβαίνει τους 40.5 °C
Β. Με βάση τη μορφολογία στο θερμομετρικό διάγραμμα, όπου καταγράφονται οι ημερήσιες διακυμάνσεις, ο πυρετός διακρίνεται ως εξής:
- Συνεχής πυρετός. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι 24 ωρες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας δεν υπερβαίνουν 1°C, ενώ ο πυρετός διατηρείται συνήθως σε υψηλά επίπεδα, όπως αυτό παρατηρείται π.χ. στην πνευμονία ή σε βαριές ιογενείς λοιμώξεις.
- Διαλείπων πυρετός. Χαρακτηρίζεται από ταχεία άνοδο του πυρετού σε υψηλά επίπεδα έως 40-41°C, τη διατήρηση του για ώρες στα επίπεδα αυτά, αλλά και την ταχεία πτώση του, μέσα στο 24ωρο, στα φυσιολογικά επίπεδα ή και κάτω από αυτά ( υποθερμία).
Η άνοδος του πυρετού συνοδεύεται από ρίγος, η δε πτώση από έντονες εφιδρώσεις. Ο διαλείπων πυρετός παρουσιάζει μερικές φορές τυπικότατη εικόνα και χαρακτηρίζεται ως αμφιμερινός, εάν εμφανίζεται κάθε μέρα, τριταίος, εάν εμφανίζεται μέρα παρά μέρα και τεταρταίος, εάν εμφανίζεται κάθε Τρίτη ημέρα π.χ. ελονοσία.
- Υφέσιμος πυρετός. Χαρακτηρίζεται από ημερήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του 1°C, αλλά ο πυρετός ποτέ δεν υποχωρεί στα φυσιολογικά επίπεδα. Συνήθως ο πυρετός παρουσιάζει πρωινές υφέσεις και απογευματινές εξάρσεις, αλλά σπανίως διατρέχει και αντίστροφα, οπότε αποκαλείται και ανάστροφος πυρετός. Ακόμη εάν οι διακυμάνσεις του πυρετού είναι περισσότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμφανίζονται με ρίγος και υποχωρούν με εφιδρώσεις, τότε ο πυρετός ονομάζεται και σηπτικός. Ο υφέσιμος πυρετός εμφανίζεται σε λοιμώξεις των χοληφόρων και ουροφόρων οδών, σε διαπυήσεις κοιλοτήτων, καθώς και στη σηψαιμία.
- Κυματοειδής πυρετός. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κυμάτων πυρετού (διάρκειας 1-2 εβδομάδων), που εναλλάσσονται από περιόδους απυρεξίας. Η έναρξη και η υποχώρηση του είναι βαθμιαία, ενώ στην ακμή του έχει την μορφή του υφέσιμου. Τυπικό παράδειγμα του πυρετού αυτού εμφανίζεται στο μελιταίο πυρετό, στη νόσο του Hodgkin ή κακοήθες λεμφοκοκκίωμα και στη βραδεία ενδοκαρδίτιδα.
- Υπόστροφος πυρετός. Χαρακτηρίζεται από εναλλαγές περιόδων πυρετού και απυρεξίας. Ο πυρετός εισβάλλει απότομα με ρίγος, διαρκεί 4-7 μέρες, με τη μορφή συνεχούς πυρετού και υποχωρεί απότομα, για να ακολουθήσει περίοδος απυρεξίας 4-7 ημερών. Στη συνέχεια ακολουθεί νέο κύμα πυρετού βραχύτερης διάρκειας.
- Άτυπος ή ακανόνιστος πυρετός. Χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες δεν ακολουθούν κανένα κανόνα ή τύπο μορφολογικό ή χρονικό. Σημειώνεται ότι η χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων είναι μια από τις συχνές αιτίες εμφάνισης του πυρετού αυτού. Σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται διερεύνηση ενός πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγεται η λήψη των φαρμάκων αυτών.