Είναι κατά κύριο λόγο η μετεγχειρητική προσέγγιση*, στην οποία προστίθεται και η σύσταση για περιοδικό επανέλεγχο, όπως επίσης και η ιδιαίτερη ψυχολογική προσέγγιση, εφόσον ο άρρωστος είναι καρκινοπαθής και μπορεί να το γνωρίζει.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η νοσηλευτική φροντίδα, στην περίπτωση που o άρρωστος φέρει, μετά το χειρουργείο, γαστροστομία ή νηστιδοστομία, απ’ όπου και τρέφεται στη συνέχεια. Πρόκειται για μια επώδυνη συναισθητικά εμπειρία, μια αναπηρία, γι’ αυτό και θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε η αποδοχή να γίνει σταδιακά, ομαλά και πριν το χειρουργείο.
*Μετεγχειρητική Φροντίδα Αρρώστου:
H µμετεγχειρητική φροντίδα του αρρώστου αρχίζει μετά το τέλος της εγχείρησης και τελειώνει µε την πλήρη αποκατάστασή του. O νοσηλευτής κατά τη µμετεγχειρητική περίοδο φροντίζει τον άρρωστο µε σκοπό:
- Να προλάβει τις επιπλοκές.
- Να τον ανακουφίσει από τον πόνο.
- Να διαπιστώσει και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του.
- Να βοηθήσει τον άρρωστο να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.
Μετά το τέλος της επέμβασης ο άρρωστος μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης
Η αίθουσα ανάνηψης είναι χώρος κατάλληλα εξοπλισμένος µε όλα τα αντικείμενα και τις συσκευές που χρειάζονται για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών, καθώς επίσης και με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο άρρωστο παραμένει στο χώρο αυτό μέχρι να συνέλθει από την αναισθησία και να σταθεροποιηθούν τα ζωτικά του σημεία.
Ετοιμασία χειρουργικού κρεβατιού.
Όταν o άρρωστος µμεταφέρεται στο χειρουργείο, ετοιμάζεται το χειρουργικό κρεβάτι στο τμήμα, καθώς και το περιβάλλον του θαλάμου ανάλογα µε την περίπτωση.
Επιστροφή του αρρώστου από το χειρουργείο.
Όταν επιστρέψει ο άρρωστος στο τμήμα, ο νοσηλευτής:
- Φροντίζει µε άλλους δύο νοσηλευτές τη µμεταφορά του αρρώστου από το φορείο στο κρεβάτι µε ήπιες κινήσεις.
- Τακτοποιεί τον άρρωστο στην κατάλληλη για κάθε περίπτωση θέση. Συνήθεις θέσεις που δίνονται στον άρρωστο είναι ύπτια µε το κεφάλι γυρισμένο στο πλάι για την πρόληψη εισρόφησης εμεσμάτων, καθιστική και ημικαθιστική.
- Ελέγχει τα ζωτικά σημεία του αρρώστου. O έλεγχος των ζωτικών σημείων γίνεται συχνά τις πρώτες µμετεγχειρητικές ώρες και αναγράφονται στο φύλλο νοσηλείας.
- Ελέγχει το τραύμα μήπως αιμορραγεί. Αυτό το βλέπει από τις εξωτερικές γάζες, αν είναι λερωμένες µε αίμα. Επίσης ελέγχει τις παροχετεύσεις, αν λειτουργούν σωστά, και το επίπεδο συνείδησης του αρρώστου, για να εκτιμήσει τη γενική του κατάσταση.
- Μετράει και αναγράφει στον πίνακα προσλαμβανόμενων και αποβαλλόμενων υγρών, το ποσό των ούρων για την εκτίμηση της κατάστασης των νεφρών.
- Φροντίζει για την ανακούφιση του αρρώστου από τον πόνο (παυσίπονα σύμφωνα με την ιατρική οδηγία δίνονται προσεκτικά µμετεγχειρητικά).
- Ενθαρρύνει τον άρρωστο να παίρνει βαθιές αναπνοές, να βήχει, να αλλάζει συχνά θέση και να κάνει ασκήσεις των κάτω άκρων.
- Ελέγχει και παρακολουθεί την ενδοφλέβια έγχυση υγρών.
- Τοποθετεί νεφροειδές, χαρτομάντιλα και το κουδούνι κοντά στον άρρωστο.
- Συμβουλεύεται και διεκπεραιώνει τις ιατρικές οδηγίες.
- Ενημερώνει το δελτίο νοσηλείας και συμπληρώνει το διάγραμμα.
Θρέψη του αρρώστου.
Τις πρώτες µμετεγχειρητικές ημέρες χορηγούνται ενδοφλέβια διαλύματα γλυκόζης και ηλεκτρολυτών. Αποφεύγεται η χορήγηση µμεγάλης ποσότητας υγρών για τον κίνδυνο επιπλοκών από το κυκλοφορικό σύστημα. Η προοδευτική θρέψη του αρρώστου από το στόμα εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και τη γενική κατάσταση του αρρώστου. Χορηγούνται υγρά από το στόμα από την πρώτη µμετεγχειρητική ημέρα. Αν όμως ο άρρωστος κάνει εμέτους ή έχει ρινογαστρικό καθετήρα υγρών από το στόμα καθυστερεί.
Έγερση του αρρώστου.
Σήμερα υπάρχει η τάση να σηκώνεται o άρρωστος από το κρεβάτι το πρώτο 24ωρο ή 48ωρο από την εγχείρηση, για την αποφυγή επιπλοκών από:
- το αναπνευστικό σύστημα,
- το πεπτικό σύστημα,
- το κυκλοφορικό σύστημα
- τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου,
- την ταχύτερη ανάρρωση και τη συντόμευση του χρόνου επιστροφής στην πλήρη δίαιτα.
Η έγερση του αρρώστου μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα. Πριν σηκωθεί ο άρρωστος από το κρεβάτι, παίρνονται τα ζωτικά σημεία και επιβεβαιώνεται η καλή γενική του κατάσταση.
Αν η έγκαιρη έγερση δεν είναι δυνατή, τότε γίνονται ασκήσεις στο κρεβάτι, που φέρνουν τα ίδια καλά αποτελέσματα με την έγκαιρη έγερση.
Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με χημειοθεραπεία μόνη ή σε συνδυασμό με χειρουργική θεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία.
Ενημέρωση, για την αναγκαιότητα της θεραπείας, για τα φάρμακα και τον τρόπο δράσης τους, για τις παρενέργειες, για την διάρκεια χημειοθεραπείας και κάθε πόσο πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Ασφαλής χορήγηση των χημειοθεραπευτικών προφύλαξη από την εξαγγείωση των φαρμάκων.
Παρακολούθηση για έγκαιρη ανακάλυψη των πιθανών επιπτώσεων της θεραπείας.
Παρότρυνση για καλή συνεργασία στην εφαρμογή δύσκολα αποδεκτών αντικαρκινικών θεραπειών.
Ενημέρωση για εισαγωγή ασθενών σε κλινικές μελέτες.
Υποστήριξη των ασθενών και συγγενών με συνομιλία για καθημερινά θέματα.
Παρότρυνση συγγενών και άλλων ατόμων του υποστηρικτικού περιβάλλοντος του ασθενούς για συμμετοχή σε προγράμματα πρωτογενούς ή δευτερογενούς πρόληψης.
Ενημέρωση για το τι πρόκειται να συμβεί προεγχειρητικά – διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά έτσι ώστε να έχει ο ασθενής υψηλό ηθικό και να προληφθούν μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να αναγνωρίζει και να αξιολογεί διάφορα συμπτώματα π.χ. τάση προς έμμετο, δυσκολία κίνησης κάποιου μέλους.
Εκμάθηση για χρησιμότητα και αναγκαιότητα καθετήρων όπως Levin Folley, παροχετεύσεων, κολοστομίας, κ.ά.
Τη σημασία της σωστής θέσης του ασθενή στην θεραπευτική κλίνη κατά την διάρκεια της ακτινοθεραπείας.
Την παραμονή στο χώρο εκπομπής ακτινοβολίας μόνο του ασθενή αλλά την ύπαρξη συστήματος παρακολούθησης.
Την παραμονή του στο περιβάλλον του. Οι θεραπευτικές δόσεις που δέχεται δεν είναι επικίνδυνες για τους γύρω.
Το σχεδιασμένο πεδίο στο δέρμα του με μελάνι (είναι σημαντικό να μη σβηστούν τα σημάδια κατά τη Rx)
http://www.bestrong.org.gr/el/support/1124/nurse/