28. Ποια είναι τα πιθανά λάθη κατά τη λήψη της αρτηριακής πίεσης;

Για να αποφύγουμε τη λανθασμένη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, πρέπει να αποφύγουμε τους αιτιολογικούς παράγοντες.

Γι’ αυτό κατά τη μέτρηση της Α.Π.:

Ι. Περιορίστε τους Θορύβους στο χώρο. Κλείστε τα παράθυρα, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και απομακρύνετε τους επισκέπτες.

  1. Αποφεύγετε τις ακραίες συνθήκες του περιβάλλοντος. Το πολύ κρύο ή πολύ ζεστό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την ΑΠ.
  2. Χρησιμοποιείστε την ανάλογη περιχειρίδα. Η χρησιμοποίηση μικρού ή μεγάλου μεγέθους σάκκου περιχειρίδος δίνει λανθασμένα αποτελέσματα.
  3. Ελέγξτε την ακεραιότητα και την καλή λειτουργία του πιεσόμετρου, πριν πάρετε την πίεση. Πιεσόμετρο στο οποίο ο υδράργυρος δεν κατεβαίνει στο «0» θα δώσει λανθασμένο αποτέλεσμα. Περιχειρίδα σχισμένη, με ρωγμές στον αεροθάλαμο ή στους σωλήνες και με λανθασμένη σύνδεση σωλήνων, δυσκολεύει τη σωστή λήψη της Α.Π.
  4. Διατηρείστε τα ακουστικά καθαρά και εφαρμοστά στα αυτιά σας. Τοποθετήστε τον κώδωνα πάνω στην αρτηρία και όχι με πολύ πίεση, χωρίς να παρεμβάλλονται αναδιπλωμένοι σωλήνες ή ρούχα του αρρώστου.
  5. Η στήλη του υδραργύρου πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών του νοσηλευτή, για να μπορεί να τη διαβάσει με ακρίβεια.
  6. Η περιχειρίδα πρέπει να βρίσκεται 2,5 εκ. του μέτρου πάνω από τον αγκώνα ή πάνω από τον ιγνυακό βόθρο για την ιγνυακή αρτηρία ή πάνω από τον καρπό για την κερκιδική αρτηρία. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο μηρό, γίνεται με τον άρρωστο σε πρηνή θέση.
  7. Χρησιμοποιείστε πάντα το ίδιο χέρι για κάθε μέτρηση.
  8. Κατά την ενημέρωση του διαγράμματος του αρρώστου, μην παραλείπετε το χέρι από το οποίο μετρήσατε την αρτηριακή πίεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *