131. Τι ονομάζονται εμβόλια και τι οροί;

Τα εμβόλια είναι διαλύματα που περιέχουν τροποποιημένους ζωντανούς εξασθενημένους ή αδρανοποιημένους ή νεκρούς μικροοργανισμούς (ιοί ή βακτηρίδια) ή τροποποιημένη εξωτοξίνη αυτών.

ή

Εμβόλια ονομάζονται τα σκευάσματα εκείνα, που χορηγούμενα προκαλούν διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να παραχθούν α) αντισώματα και β) ευαισθητοποιημένα Τ – λεμφοκύτταρα έναντι των σκευασμάτων αυτών. Η χορήγηση των εμβολίων οδηγεί στην επίτευξη τεχνητής ενεργητικής ανοσίας.

 

Άνοσος ορός (ή ορός) ονομάζονται τα έτοιμα αντισώματα έναντι ενος μικροοργανισμού, τα οποία λαμβάνονται με τη μορφή αίματος ή πρωτεϊνικού κλάσματος του αίματος. Ο ορός αυτός προέρχεται από ζώα ή από ανθρώπους, που τους έχει προκληθεί τεχνητά λοίμωξη και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Με τη χορήγηση του αυτοάνοσου ορού επιτυγχάνεται τεχνητή παθητική ανοσία. Άνοσοι οροί χορηγούνται σε άτομα που μολύνθηκαν από επίκτητες λοιμώξεις, καθώς και για την πρόληψη και αντιμετώπιση νόσων που οφείλονται σε δράση τοξίνης μικροβίου. Παράδειγμα άνοσου ορού είναι η υπεράνοσος γ-σφαιρίνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *