163. Περιγράψτε τη διαδρομή της μικρής κυκλοφορίας του αίματος (με σειρά).

Από το δεξιό κόλπο το αίμα περνάει μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας στη δεξιά κοιλία.
Από τη δεξιά κοιλία το αίμα εξωθείται στην πνευμονική αρτηρία. Αυτή η «αρτηρία» έχει ένα Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: ενώ είναι αρτηρία. περιέχει το φλεβικό αίμα των κοίλων Φλεβών που έχει περάσει από τις δεξιές καρδιακές κοιλότητες.
Μέσω της πνευμονικής αρτηρίας, λοιπόν. το αίμα οδηγείται στους πνεύμονες.
Εκεί διαιρείται σε μικρότερους κλάδους και τελικά αποσχίζεται στα πνευμονικά τριχοειδή, τα οποία επίσης έχουν μια ιδιαιτερότητα: σ’ αυτό δεν πραγματοποιείται η ανταλλαγή της ύλης με την έννοια που γίνεται στα υπόλοιπα όργανα του σώματος, αλλά το φλεβικό αίμα «καθαρίζεται», και συγκεκριμένα εμπλουτίζεται μέσω της κυψελιδοτριχοειδικής μεμβράνης με οξυγόνο, ενώ απαλλάσσεται από το διοξείδιο του άνθρακα που περισσεύει.
Τα πνευμονικά τριχοειδή ενώνονται σε πνευμονικές φλέβες, οι οποίες, όπως είναι αναμενόμενο και σε αντίθεση με όλες τις άλλες φλέβες του οργανισμού, δεν περιέχουν φλεβικό, αλλά αρτηριακό οξυγονωμένο από τους πνεύμονες αίμα.
Οι πνευμονικές φλέβες εκβάλουν τελικά στον αριστερό κόλπο της καρδιάς.
Το αίμα του αριστερού κόλπου μεταφέρεται μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας στην αριστερή κοιλία, από την οποία καθαρό πλέον εξωθείται προς την αορτή, και έτσι η κυκλική πορεία του αίματος αρχίζει από την αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *