247. Κλινική εικόνα της νόσου του PARKINSON.

Είναι αρκετά συχνή πάθηση που προσβάλλει τις μεγάλες ηλικίες (60 — 80 ετών). H αιτιολογία είναι άγνωστη.

Κλινικές εκδηλώσεις.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από την τριάδα τρόμος – δυσκαμψία – βραδυκινησία.

  • Ο τρόμος («τρεμούλιασμα») εμφανίζεται νωρίς στην πορεία της νόσου. Συνήθως ξεκινά αρχικά από το ένα χέρι και αργότερα επεκτείνεται στα υπόλοιπα άκρα. Πολλές φορές o τρόμος του χεριού είναι χαρακτηριστικός και θυμίζει την κίνηση που κάνουμε, όταν μετράμε χρήματα. Εμφανίζεται όταν το χέρι είναι σε ανάπαυση, βελτιώνεται όταν το χέρι κινείται εκούσια, και εξαφανίζεται στον ύπνο.
  • Η δυσκαμψία στις αρθρώσεις έχει χαρακτηριστικό τύπο “οδοντωτού τροχού” τον οποίο εύκολα διαπιστώνει ο εξεταστής, όταν π.χ. προσπαθήσει να εκτείνει (τεντώσει) τον αγκώνα του ασθενούς. Η δυσκαμψία αφορά και τους μύες του κορμού, γι’ αυτό ο ασθενής, όταν είναι όρθιος, έχει χαρακτηριστική «σκυφτή» στάση.
  • Η βραδυκινησία είναι χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έναρξη κάθε κίνησης του σώματος. Ο ασθενής βαδίζει με μικρά και διστακτικά βήματα. Σε προχωρημένα στάδια n βραδυκινησία επεκτείνεται στους μύες του προσώπου και ο ασθενής αποκτά “ανέκφραστο” προσωπείο (αμιμία). Επίσης επεκτείνεται στους μύες της ομιλίας, της μάσησης και της κατάποσης δημιουργώντας σοβαρές επιπλοκές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *