271. Τι είναι διασταύρωση αίματος και ποιος ο ρόλος της κατά τη μετάγγιση;

Διασταύρωση

Αφού έχει επιλεγεί το αίμα. το οποίο θα χορηγηθεί στον ασθενή, ακολουθεί η διασταύρωση του αίματος του δέκτη με εκείνο του δότη. Η διασταύρωση έχει σαν σκοπό την ανίχνευση (πριν γίνει η μετάγγιση) αντισωμάτων – τέλειων ή ατελών – στον ασθενή – δέκτη, που πιθανόν θα κατέστρεφαν τα ερυθρά του δότη μετά τη μετάγγιση.

Στη διαδικασία της διασταύρωσης χρησιμοποιούνται διάφορα υποστρώματα. τα οποία ελέγχονται σε διάφορες θερμοκρασίες και φέρνουν σε επαφή τον ορό του δέκτη με τα ερυθροκύτταρα του δότη.

Εάν από τον έλεγχο με διασταύρωση αποκαλυφθούν αντισώματα τα οποία θα κατέστρεφαν τα ερυθρά του δότη, τότε το αίμα που έχει επιλεγεί απορρίπτεται για τη συγκεκριμένη μετάγγιση και ακολουθεί διασταύρωση για άλλη μονάδα αίματος.

Πρέπει να σημειωθεί. ότι παρά την προσπάθεια για σωστή τεχνική διασταύρωσης και παρότι χρησιμοποιούνται όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές για την ανίχνευση πλήρων ή ατελών αντισωμάτων στον ορό του δέκτη, δεν μπορεί πάντα να εξασφαλισθεί η φυσιολογική επιβίωση των ερυθροκυττάρων που θα μεταγγισθούν στο δέκτη και ούτε να προληφθεί η ανοσοποίηση του δέκτη.

Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει διασταύρωση για όλα τα αντισώματα που μπορεί να υπάρχουν στον ορό του δέκτη, αλλά ούτε να προβλεφθεί η απάντηση του δέκτη απέναντι στα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων του δότη που είναι ξένα προς τον εαυτό του.

3 σχόλια στο “271. Τι είναι διασταύρωση αίματος και ποιος ο ρόλος της κατά τη μετάγγιση;”

  1. Κατά την διασταύρωση αίματος ένα μικρό δείγμα αίματος του λήπτη έρχεται σε επαφή με ένα μικρό δείγμα αίματος του δέκτη, με σκοπό να διαπιστωθεί αν θα συμβεί οποιαδήποτε αιμολυτική αντίδραση. Η διασταύρωση αίματος βοήθα να αποκλειστεί τυχόν ασυμβατότητα μεταξύ του αίματος του λήπτη και του δότη, που δεν οφείλεται στην ομάδα αίματος ή τον παράγοντα ρέζους, αλλά σε κάποιο από τα δευτερεύοντα αντιγονικά συστήματα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  2. Είναι η εξέταση που προηγείται της μετάγγισης και με την οποία διαπιστώνεται η ύπαρξη συγκόλλησης μεταξύ του αίματος του δότη και του αίματος του δέκτη. Αν προκληθεί συγκόλληση το αίμα αυτό είναι ακατάλληλο για μετάγγιση στο συγκεκριμένο ασθενή, γιατί θα του προκαλέσει αιμόλυση. Στη δοκιμασία της διασταύρωσης παίρνουμε ερυθρά αιμοσφαίρια από τον δότη και τα αναμιγνύουμε με ορό του αίματος από τον δέκτη, προσθέτοντας και αντιορούς. Αν συμβεί συγκόλληση δε γίνεται μετάγγιση με αυτό το αίμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *