305. Αντιμετώπιση ασθενούς με πνευμοθώρακα στο ΤΕΠ

Η θεραπεία του πνευμοθώρακα αποσκοπεί, αφενός στην απομάκρυνση του αέρα, αφετέρου στην αποφυγή υποτροπής του πνευμοθώρακα. Όταν ο πνευμοθώρακας καταλαμβάνει λιγότερο από 15-20% του ημιθωράκιου, χωρίς ή με ήπια συμπτώματα, αντιμετωπίζεται συντηρητικά, δηλαδή, συνιστάται στον άρρωστο να παραμείνει κλινήρης και να παρακολουθείται από το γιατρό και ακτινογραφικά. Πολλές φορές χορηγείται και οξυγόνο.

Η θεραπεία εκλογής, όμως, ενός μεγαλύτερου πνευμοθώρακα, είναι η τοποθέτηση θωρακικής παροχέτευσης (Billau).

Ένδειξη θωρακοτομής υπάρχει όταν ο πνεύμονας δεν εκπτύσσεται, παρά την εφαρμογή παροχέτευσης ή όταν ο άρρωστος εμφανίσει επιπλοκές.

 

Νοσηλευτική φροντίδα.

  • Σωστή μέτρηση ζωτικών σημείων.
  • Χορήγηση εφυγρασμένου οξυγόνου.
  • Χορήγηση παυσίπονων και αντιβιοτικών, σύμφωνα με την ιατρική οδηγία.
  • Τοποθέτηση του αρρώστου σε θέση Fowler, για διευκόλυνση της παροχέτευσης και παρακολούθηση αυτής συνεχώς (η σωστή λειτουργία της συσκευής αποτελεί ευθύνη του νοσηλευτικού προσωπικού)
  • Παρακολουθείται η κίνηση της επιφάνειας του υγρού της φιάλης, που δηλώνει ότι το σύστημα λειτουργεί. Η κίνηση σταματάει όταν: α) Εκπτυχθεί ο πνεύμονας και β) Αποφραχθεί ο σωλήνας ή αναδιπλωθεί
  • Ενθαρύνουμε τον άρρωστο να βήχει και να παίρνει βαθιές αναπνοές
  • Παρακολουθείται το σημείο εισόδου του ενδοθωρακικού σωλήνα
  • Δίνονται επαρκείς ποσότητες υγρών και δίαιτα ανάλογα με την κατάσταση
  • Αποφεύγει ο άρρωστος την υπερέκταση και τις απότομες κινήσεις.

22 σχόλια στο “305. Αντιμετώπιση ασθενούς με πνευμοθώρακα στο ΤΕΠ”

  1. Ή έρωτηση είναι συγκεκριμένη και μιλάει για αντιμετώπιση ασθενούς με πνευμονοθωρακα στο ΤΕΠ και όχι για νοσηλευτική φροντίδα…

    1. Στην αρχή της απάντησης θα βρεις την αντιμετώπιση ασθενούς με πνευμονοθώρακα στο ΤΕΠ. Συμπληρωματικά έβαλα και τη νοσηλευτική φροντίδα, γιατί για εμένα δεν είναι τίποτα σαφές, από τη στιγμή που απευθύνονται σε νοσηλευτές!

  2. σε ευχαριστω πολυ για την πολυτιμη και ουσιαστικη βοηθεια σου για τις εξετασεις εκανες μια πολυ δυσκολη και χρονοβορα δουλεια και μας εβγαλες απο πολυ κοπο σε μια πολυ αγχωτικη περιοδο για μας ….. να εισαι καλα και καλη σχολικη χρονια να εχεις <3

  3. Εχω πάρει το βιβλίο εκδόσεις Κωνσταντάρα αλλά πραγματικά με το χέρι στη καρδιά δεν έχω δει στη ζωή μου τόσο κακό γραμμένο βιβλίο! Πραγματικά σε ευχαριστώ πολύ!!! Με βοήθησες πολύ! Ελπίζω πραγματικά να σε βγάλουμε όλοι άσπρο προσωπη!
    Ευχαριστώ!
    Λίνα

    1. Πήρα κι εγώ αυτό το βιβλίο για ειδικότητα τραυματολογιας,δυστυχώς πολλά είναι εξειδικευμένα κι κάποιες απαντήσεις ελλιπής.με βοήθησε πολύ η συγκεκριμένη σελίδα!

  4. Διάβαζα τις απαντήσεις σου σε συνδιασμό με το βιβλίο που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Ομολογώ ότι με βοήθησες πολύ στο να κατανοήσω και να ερμηνεύσω πολλά σημεία στα οποία το βιβλίο ήταν ελλιπές ή αδιευκρίνιστο. Θεωρώ ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά και σε ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου για τον κόπο και το μεράκι σου. Να είσαι πάντα καλά!!! Καλή επιτυχία σε όλους στις 2 Δεκεμβρίου 2018.

  5. ευχαριστω πολυ για την πολυτιμη βοηθεια σου……..καλη επιτυχια στα παιδια που θα δωσουν 2020 ….καλη σταδιοδρομια???

  6. Ο πνευμοθώρακας διακρίνεται σε αυτόματο, τραυματικό, υπό τάση. Τα προβλήματα που οδηγούν τους ασθενείς στα ΤΕΠ αφορούν τη διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, τη δυσφορία λόγω έντονου πόνου, στο φόβο που γεννάται από την κατάστασή τους και φυσικά από τον κίνδυνο επιδείνωσής της. Οι παρεμβάσεις σε πνευμοθώρακα αποσκοπούν στην βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αποφυγή της επιδείνωσης. Οι παρεμβάσεις αυτές διακρίνονται σε:
    α) χορήγηση οξυγόνου
    β) τοποθέτηση ασθενούς σε κατάλληλη θέση
    γ) χορήγηση αναλγητικών
    δ) εξασφάλιση φλεβικής γραμμής
    ε) ακτινογραφία θώρακος
    στ) έλεγχος αερίων αίματος
    ζ) παρακολούθηση ζωτικών σημείων
    η) ηλεκτροκαρδιογράφημα
    θ) τοποθέτηση ουροκαθετήρα
    ι) ετοιμασία υλικών για παρακέντηση/ τοποθέτηση Bilau με άσηπτη τεχνική
    κ) συνεχής ενημέρωση ασθενούς περί της κατάστασής του
    λ) μεταφορά στο κατάλληλο τμήμα

  7. Καλημερα έχω δύο ερωτήσει στο εργαστηριακο τα ζητάνε αναλυτικα όλα αυτά που γράφει το βιβλίο η μονο τα υλικά που απαιτούνται??? Π. Χ στο στρώσιμο κρεβατιού???

  8. Σας ευχαριστώ πολύ Δέσποινα για την δουλειά που έχετε κάνει .Η βοήθεια σου ήταν πολύτιμη για την επιτυχία μου σε αυτές της εξέτασης ποιστοποιηση.

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι τέτοιες κινήσεις ενισχύουν την εκπαίδευτηκη κοινότητα.

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην επαγγελματική σας καριέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *